3/25/2017

Vääryyttä!!1! - tarina siitä miten sain potkut

Työpaikkani pohjoisseinä on mätä. Viereisen kiinteistön omistaja on hylännyt tilat ja katto on lahonnut, johtaen siihen että vesi on valunut 3. kerroksesta pohjakerrokseen, joka jakaa seinää työpaikkani kanssa. Asunnon omistajaa ei saada kiinni, ja kaupunginvaltuustolla ei ole oikeutta omin luvin mennä tutkimaan tiloja, jotta vesivahinko voitaisiin korjata. Joten joka kerta kun täällä sataa - joka Skotlannissa on todella paljon - vesi päätyy tähän yhteiseen seinään, joka on nyt alkanut mädäntyä ja jopa tihkua vettä. Kun ongelman antaa olla tarpeeksi pitkään, käy siinä luultavasti niin että koko pohjoisseinä täytyy purkaa ja rakentaa uudestaan - muuten vesi alkaa saavuttaa sähköjohtoja ja aiheuttaa palovaaran.

Työnantajani perhe kuuluu sikh-uskontoon, joka uskoo vahvasti karmaan - jos kysyisin heiltä asiasta, niin mistähän he luulisivat ansainneensa tämän mätänevän seinän, joka saattaa romahduttaa koko heidän ravintolansa?

Olisiko syy kenties se, että heidän työntekijöilleen antama palkka on 2,5 puntaa vähemmän kuin lakisääteinen minimipalkka? Joka viikko sain melkein 80 puntaa liian vähän palkkaa kuin mitä minulle laillisesti olisi kuulunut, eli laskujeni mukaan minun olisi pitänyt ensimmäisen viiden työviikkoni aikana tehdä 1728 puntaa - sain vain 1350. Viiden viikon jälkeen työpaikkani siis oli pimittänyt minulta 378 puntaa. Jos otetaan huomioon että he pimittävät tämän määrän jokaiselta työntekijältään, niin parissa kuukaudessahan pitäisi olla jo mädän seinän korjausrahat koossa!

Muitakin mahdollisia syitä siihen että karma järsii heidän ravintolansa seinää on olemassa. Esimerkiksi se, että yksikään työntekijä ei saa pitää ansaitsemiaan tippejä - rahan väitetään menevän hyväntekeväisyyteen, mutta kysyessäni kuittia näistä kuukausittaisista "lahjoituksista", en saanut vastausta. Hyväntekeväisyyttä, juupa juu.

Yrittäjäperheen luottamus työntekijöiden ratkaisuihin on myös todella alhainen.
Kerran meille tuli vanha naisasiakas valittaen ulkona olevaa säätä ja sanoen että hänellä on todella kylmä, joten kun hän tilasi inkiväärioluen, laitoin vain kaksi jääpalaa lasiin ettei tämä muutenkin paleleva naisparka jäädytä vielä hampaitaankin - omistajan vaimo tulee ja käskee minua pistämään lisää jäitä lasiin. Syy ja seuraus? Asiakas valittaa että hänen juomassaan on liikaa jäitä. Ja totta kai omistajan vaimo ei kuullut kyseistä valitusta.
Eräänä iltana ottaessani kotiinkuljetusta tilaavan asiakkaan tilausta, tämä kysyi maksaako kotiinkuljetus itsessään mitään - koska tämä asui lähellä, vastaus oli että kotiinkuljetus on hänelle ilmainen, mutta kun hän halusi maksaa etänä pankkikortilla, tähän tulee 50 pencen lisämaksu (syytä en tiedä), mutta kun asiakas sai tietää tästä, hän päätti tulla itse noutamaan ruokansa, säästyäkseen 50 pencen lisämaksulta. Puhelun jälkeen omistajan vaimo sanoi että ei asiakkaille pidä kertoa lisämaksusta - mtäh? Kyllä asiakkaan kuuluu tietää jos tältä veloitetaan muutakin kuin ruoan hinta! Jos ei, niin joku rahoistaan tarkka vielä huomaa että häntä on "kusetettu" ja kuka sen raivopään asiakkaan saa sitten kimppuunsa, ellen minä?

Vielä yksi syy miksi karma on ottanut paikan silmätikukseen, voi olla se miten tämä yrittäjäperhe kohtelee työntekijöitään. Koska pidän päiväkirjaa, näistä asioista on helppo löytää esimerkkejä:

- Kysyin kuukausia etuajassa pomolta onko ok, jos menen Suomeen veljeni häihin helmikuussa. Vastaus oli myöntävä ja luvattiin että minulla on takaisintullessa vielä työpaikka. Suomesta palattuani kuitenkin tuntejani oli vähennetty neljästäkymmenestäkahdeksasta tunnista kahteenkymmeneenneljään, eli puolet siitä mitä minulla oli.

- Kun muutamaa viikkoa myöhemmin pyysin kahta tiettyä päivää vapaaksi henkilökohtaisista syistä, minua rangaistiin seuraavalla viikolla niin että minulla oli vain kaksi vuoroa, enkä saanut kyseisinä päivinä myöskään ateriaa, joka muuten on jokaisena päivänä töissä minulle suotu.

- Rikoin kerran lasituopin, ja pomo ei puhunut minulle sen jälkeen kolmeen päivään

- Omistajan vaimo (joka ei ole edes töissä vaan lorvailee ravintolassa muuten vain joka päivä tuntikausia) lakkasi tammikuun alussa tervehtimästä tai puhumasta minulle, ellei hänellä ollut jotakin huomautettavaa siitä että teen jotakin väärin. Kerran kun hän aivasti ja sanoin "bless you", sain vastaukseksi niin murhaavan katseen että en uskaltanut puhua tälle koko loppupäivänä. Samainen nainen myös huusi kotiinkuljetuksia tekevälle ajajalle eräänä päivänä siitä että tämä istui väärälle paikalle odottamaan seuraavaa ruokakuljetusta

- Kerran oluttuoppia täyttäessäni kävi niin, että vaikka käänsin oluthanan kiinni, se silti jatkoi oluen puskemista ulos - samaan aikaan kun huomasin tämän tapahtuvan, pomo pyysi minua tekemään jotakin, mutta olin niin paniikissa siitä että oluthana vuotaa, että en kuunnellut sataprosenttisesti mitä tämä sanoi. Kun sain oluthanan lopettamaan ja kysyin mitä pomo oli minulta pyytänyt, tämä suuttui ja haukkui minua hitaaksi - tekosyitä ei kuunneltu. Oluthanan temppuilu jäi tälle ikuisesti pimentoon, koska takaisin ei saa sanoa mitään muuta kuin "sorry sir, yes sir".

- Pomo on koko työntekijänä oloni ajan kysellyt minulta välillä sopimattomia tai sanonut muuten vain epäammattimaisia asioita, näistä esimerkkeinä: "When's the last time you shagged?", "Why don't you look happier, aren't you getting shagged?" ja jäävuoren huippu tuli, kun deittailin hetken aikaa yhtä kotiinkuljetuksia tekevistä työntekijöistämme, ja pomo oli mennyt kysymään tältä "Is Jenni a good shag?" (englannissa ei-niin-hyville ihmisille tiedoksi: shag = pano)

Kaikki edellä mainitut syyt ovat johtaneet siis siihen, että minä päätin hakea töitä muualta, ja ottaa hyvin pian lopputilin nykyisestä paikasta.
Mitä en osannut odottaa, oli se että tämä työnhaku nähtiin suurimman sortin petoksena heitä kohtaan, ja niin, eilen saatuani työvuoron loppuun, sain käteeni sen päivän palkan ja minulle näytettiin ovea.
Että hellurei ja hellät tunteet.

Työnantajani perheineen ovat yhtä mätiä ihmisiä kuin ravintolansa pohjoisseinä. Kysymys on vain koska kaikki kostautuu ja koko paska romahtaa heidän niskaansa.


Vääryyttä perkele
ei tehty niin kuin tahdon
itkettiin, raivottiin, tuomittiin kuolemaan

Vääryyttä perkele
minähän olen uhri tässä
anteeksi en antaa voi koskaan
enkä tahdokaan

3 kommenttia:

 1. karma tulee heille itselle

  VastaaPoista
 2. Tuskimpa paljoa harmittaa että pääsi tuolta pois!
  Toivottavasti seuraava paikka on paljon parempi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei mutta vuokran maksaminen hiukan stressaa nyt, vaikka onkin jo uusi työ alla niin nämä maksavatkin nyt sitten kuukausittain, kun vanha paikka maksoi viikottain... Eli huhtikuu menee aika vähällä rahalla rämpiessä, ennen ekan palkan tuloa

   Poista